Strona wykorzystuje cookies

Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies. Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.

Bierzesz antybiotyk?
...weź synbiotyk

Stosowany
1 raz na dobę
(najlepiej na noc)
Nie wymaga
przechowywania
w lodówce
Nie zawiera
mleka, kazeiny
ani laktozy

By Twój maluszek
miał zdrowy brzuszek.

Stosowany
1 raz na dobę
(najlepiej na noc)
Nie wymaga
przechowywania
w lodówce
Nie zawiera
mleka, kazeiny
ani laktozy

Bierzesz antybiotyk?
...weź synbiotyk

Stosowany
1 raz na dobę
(najlepiej na noc)
Nie wymaga
przechowywania
w lodówce
Nie zawiera
mleka, kazeiny
ani laktozy

MULTILAC® to nowoczesny synbiotyk zawierający
aż 9 wyselekcjonowanych szczepów bakterii oraz składnik odżywyczy - oligofruktozę.

Dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii MURE® (Multi Resistant Encapsulation), obecne w preparacie MULTILAC® bakterie charakteryzuje zwiększona odporność na niskie pH soku żołądkowego, sole żółci oraz enzymy trawienne. Umożliwia to ich adaptację oraz zachowanie wysokiej aktywności biologicznej bakterii. Zawarty w synbiotyku MULTILAC® składnik odżywczy, stanowi źródło energii potrzebne do rozwoju bakterii, umożliwiając ich szybsze namnażanie się w przewodzie pokarmowym. MULTILAC® nie zawiera mleka, laktozy ani kazeiny.

  • wspomagająco w trakcie i po antybiotykoterapii
  • w okresie zwiększonej skłonności do infekcji

Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia
Dorośli: stosuje się 1 kapsułkę raz na dobę (najlepiej na noc). Dzieci: podaje się 1 kapsułkę raz na dobę (najlepiej na noc). MULTILAC® może być stosowany u dzieci, które potrafią połknąć kapsułkę. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Suplement diety. Nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Substancja czynna Zawartość w 1 kaps.
Liofilizat bakterii należących do 9 różnych szczepów: 4,5 miliarda bakterii (4,50 x 109 CFU*)
Lactobacillus helveticus 9,00 x 108 CFU
Lactococcus lactis 9,00 x 108 CFU
Bifidobacterium longum 6,75 x 108 CFU
Bifidobacterium breve 4,50 x 108 CFU
Lactobacillus rhamnosus 4,50 x 108 CFU
Streptococcus thermophilus 4,50 x 108 CFU
Bifidobacterium bifidum 2,25 x 108 CFU
Lactobacillus casei 2,25 x 108 CFU
Lactobacillus plantarum 2,25 x 108 CFU
Składnik odżywczy - oligofruktoza 63 mg
 
* Colony Forming Unit - jednostka tworząca kolonię bakterii

Mikroflora jelitowa

Co to jest mikroflora jelitowa
i jaką pełni funkcję?

Mikroflora jelitowa składa się z ponad 500 gatunków mikroorganizmów. Wśród nich wyróżniamy drobnoustroje beztlenowe i tlenowe. Można podzielić je na dobroczynne oraz patogenne („złe”)1.

Właściwie zrównoważona mikroflora jelitowa odpowiada m.in. za:

Dobroczynne bakterie zapobiegają biegunkom i zaparciom2.

Dobroczynne bakterie kolonizują trwale jelita zmniejszają szanse przylegania do śluzówki „złych” bakterii. Posiadają zdolność wytwarzania substancji takich, jak kwas mlekowy, nadtlenek wodoru oraz specyficznych peptydów, które działają hamująco, a nawet zabójczo w stosunku do wielu chorobotwórczych bakterii, grzybów i drożdży przewodu pokarmowego3.

Niektóre dobroczynne bakterie mają zdolność do wytwarzania związków ułatwiających trawienie substancji nieprzyswajalnych np. Streptococcus termophilus (szczep obecny w MULTILAC®) wytwarza β-galaktozydazę, enzym ułatwiający trawienie laktozy2.

  • 1) Górska S.: Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka jako czynnik stymulujący układ odpornościowy. Postępy Hig Med. Dosw. (online), 2009; 63: 653-667
  • 2) Heczko P., Strus M., Jawień M., Szymański H.: Medyczne zastosowanie probiotyków. Wiad. Lek., 2005, 58 (11-12), 640-646.
  • 3) Szajewska H.: Rola probiotyków w zapobieganiu i leczeniu chorób przewodu pokarmowego. Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka 2005, 7, 53-60.
  • 4) Radwan P.: Rola mikroflory jelitowej w zdrowiu u chorobie. Gastroeneterologia Praktyczna, 2/2013, 1-11.

Co powoduje zaburzenia
w mikroflorze jelitowej?

Objawy drastycznego zmniejszenia liczby bakterii kwasu mlekowego:

  • bóle brzucha
  • zaparcia, wzdęcia
  • biegunki
  • niestrawność
  • nadkwaśność
  • alergie pokarmowe

Sytuacje powodujące zaburzenia równowagi mikroflory jelit4:

  • przyjmowanie antybiotyków
  • infekcje
  • niewłaściwa dieta
  • zmiana pożywienia (szczególnie w podróżach)
  • stres
  • wiek – starzenie się

Synbiotyk bliski ideału

Synbiotyk = żywe kultury bakterii
+ składnik odżywczy

Synbiotyk jest połączeniem żywych kultur bakterii ze składnikiem
odżywczym. Synbiotyki pomagają w odbudowie prawidłowej
mikroflory przewodu pokarmowego.

Czy Twój preparat spełnia wymagania synbiotyku bliskiego ideału?

Jest odporny na działanie
kwasu solnego

dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii enkapsulacji MURE®, zapewnia większą przeżywalność bakterii zawartych w MULTILAC® w porównaniu do innych preparatów zawierających żywe szczepy bakterii dostępnych na rynku*

Wykazuje wysoką zdolność adhezji do komórek nabłonka jelitowego

jako kombinacja 9 szczepów bakterii wykazuje wyższą skuteczność zasiedlania nabłonka jelitowego niż pojedyncze szczepy bakterii **

Charakteryzuje się zdolnością do szybkiego wzrostu i namnażania się

dzięki zawartości większej ilości szczepów bakterii i substancji odżywczej stymulującej ich wzrost ***

co sprawia, że jest synbiotykiem BLISKIM IDEAŁU

* Badanie porównawcze „in vitro” stabilności i dezintegracji kapsułek wykonanych w technologii MURE® (Multi Resistant Encapsulation) z innymi kapsułkami zawierającymi probiotyki, w warunkach symulujących środowisko żołądka. Dr hab. med. Jacek Piątek, Katedra Fizjologii Człowieka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. ** Oznaczenie zdolności adhezyjnej bakterii zawartych w złożonym preparacie probiotyku do kultury nabłonka jelitowego Caco-2. Prof. dr hab. med. Jacek Piątek, Katedra Fizjologii Człowieka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. *** Badanie porównawcze „in vitro” kinetyki wzrostu kolonii bakteryjnych zawartych w preparacie MULTILAC® z wybranymi probiotykami dostępnymi na rynku. Prof. dr hab. med. Jacek Piątek, Dr med. Magdalena Gibas-Dorna, Katedra Fizjologii Człowieka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.

Jakie bakterie można uznać za dobroczynne?

Do najbardziej popularnych szczepów należą:

  • Bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju: Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus
  • Niepatogenne drożdże z rodzaju Saccharomyces boulardii.
Od czego zależy skuteczność żywych kultur bakterii?

Skuteczność żywych bakterii zależy od następujących czynników:

  • ilość CFU* w 1 kapsułce,
  • zastosowanej technologii ich ochrony przed niszczącym działaniem kwasu solnego w żołądku

Minimalna dzienna dawka terapeutyczna żywych szczepów bakterii wynosi 106-109 CFU* .

Prof. Hanna Szajewska
Warszawski Uniwersytet Medyczny
Klinika Pediatrii

* Colony Forming Unit - jednostka tworząca kolonię bakterii

Co to są substancje odżywcze wchodzące w skład synbiotyku?

Są to nie podlegające trawieniu składniki pożywienia, które selektywnie pobudzają wzrost lub aktywność wybranych szczepów bakterii jelitowych, a poprzez korzystną zmianę jej składu wpływają na poprawę stanu zdrowia gospodarza

GR.Gibson, M. Roberfroid .J. Nutr. 1995:125:1401-12

Co to są
żywe kultury bakterii
zawarte w synbiotyku?

Żywe kultury bakterii to wyselekcjonowane szczepy dobrych bakterii, które po spożyciu sprzyjają utrzymaniu prawidłowego działania przewodu pokarmowego.

Definicja probiotyku wg FAO/ WHO
Żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne skutki zdrowotne.

Definicja Fuller.: Gut 1991; 32: 439-42
Żywe mikroorganizmy, które po spożyciu wywierają korzystny wpływ na organizm gospodarza poprzez poprawę równowagi mikroflory jelitowej.

  • 1) Heczko P., Strus M., Jawień M., Szymański H.: Medyczne zastosowanie probiotyków. Wiad. Lek., 2005, 58 (11-12), 640-646.
  • 2) Nowak A., Śliżewska K., Libudzisz Z. Probiotyki- historia i mechanizmy działania. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 4 (71), 5-19
  • 3) Górska S.: Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka jako czynnik stymulujący układ odpornościowy. Postępy Hig Med. Dosw. (online), 2009; 63: 653-667

Innowacyjna technologia MURE®

Multi Resistant Encapsulation

Technologia
enkapsulacji

Innowacyjna technologia enkapsulacji zastosowana w MULTILAC® polega na pokryciu kapsułki specjalną powłoczką ochronną, dzięki której bakterie obecne w preparacie charakteryzuje zwiększona odporność na niskie pH soku żołądkowego, sole żółci i enzymy trawienne. Enkapsulacja zwiększa przeżywalność bakterii w przewodzie pokarmowym. Umożliwia to ich lepszą adaptację (kolonizację – namnażanie) w jelitach, co gwarantuje wysoką aktywności biologiczną i skuteczność żywych szczepów bakterii zawartych w MULTILAC®.

Dzięki technologii MURE® skuteczność preparatu MULTILAC® jest większa niż innych, dostępnych na rynku preparatów zawierających żywe szczepy bakterii.

Czy warto stosować synbiotyki ze specjalną technologią ochrony?

Żywe bakterie są bardzo wrażliwe na działanie niekorzystnych warunków zewnętrznych (np. wilgoć, wysoka temperatura). Są również nieodporne na niekorzystne warunki jakie panują w przewodzie pokarmowym. Pod wpływem działania enzymów trawiennych, soli żółci, czy niskiego pH soku żołądkowego bakterie tracą swoją aktywność, a skuteczność ich działania jest niska.

Zastosowana w preparacie MULTILAC® technologia MURE® zabezpiecza żywe szczepy bakterii przed destrukcyjnym działaniem kwasu żołądkowego, przyczyniając się tym samym do lepszej kolonizacji dobroczynnych szczepów oraz zwiększonej skuteczności w jelitach.

Innowacyjna technologia MURE® gwarantuje:
  • dotarcie bakterii do jelita bez strat,
  • trwałość i skuteczność żywych bakterii.

Czy ma znaczenie liczba szczepów
zawartych w preparacie?

Mikroflora jelitowa jest osobniczo zmienna, gdyż wpływają na nią różne czynniki środowiskowe i genetyczne. Każdy ze szczepów bakterii ma unikalne właściwości, dlatego stosowanie preparatu zawierającego aż 9 szczepów bakterii warunkuje skuteczność w różnych dolegliwościach.

Substancja czynna Zawartość w 1 kaps.
Liofilizat bakterii należących do 9 różnych szczepów: 4,5 miliarda bakterii (4,50 x 109 CFU*)
Lactobacillus helveticus 9,00 x 108 CFU
Lactococcus lactis 9,00 x 108 CFU
Bifidobacterium longum 6,75 x 108 CFU
Bifidobacterium breve 4,50 x 108 CFU
Lactobacillus rhamnosus 4,50 x 108 CFU
Streptococcus thermophilus 4,50 x 108 CFU
Bifidobacterium bifidum 2,25 x 108 CFU
Lactobacillus casei 2,25 x 108 CFU
Lactobacillus plantarum 2,25 x 108 CFU
Składnik odżywczy - oligofruktoza 63 mg
* Colony Forming Unit – jednostka tworząca kolonię bakterii

FAQ

Żywe szczepy bakterii sprzyjają utrzymaniu prawidłowego działania przewodu pokarmowego, dlatego ich stosowanie korzystnie wpływa na stan zdrowia osoby przyjmującej dobroczynne bakterie.

Antybiotyki stanowią skuteczną broń w walce z infekcjami bakteryjnymi, nie mają zaś zastosowania w przypadku wirusów, które są niewrażliwe na ich działanie.

Antybiotyki radzą sobie z wieloma groźnymi chorobami, ale jednocześnie obniżają odporność i są przyczyną kłopotów m.in. z układem pokarmowym.

Badania wykazały, że żywe szczepy bakterii potrzebują około 4 tygodni od momentu zakończenia kuracji antybiotykowej, żeby ponownie zasiedlić jelita. Całkowite odtworzenie flory bakteryjnej może trwać nawet 6 miesięcy! Nie warto zatem przez okres stosowania antybiotykoterapii osłabiać swojego zdrowia i czekać, aż przyjazne bakterie stworzą w jelitach mocną barierę ochronną przed różnymi mikrobami. Zaleca się, by wraz z rozpoczęciem kuracji antybiotykowej przyjmować preparaty zawierające bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Zapobiegają biegunkom i spadkowi odporności w związku z kuracją antybiotykami. Trzeba pamiętać o tym, by stosować je jeszcze przez 5-7 dni po zakończeniu przyjmowania antybiotyku1, 2.

Warto zwrócić uwagę na preparaty zawierające w składzie substancje odżywcze dla bakterii (np. oligofruktozę). Taki produkt nosi nazwę synbiotyku i odznacza się szczególnie korzystnym działaniem, ponieważ właściwie odżywione przyjazne bakterie szybciej znajdą się w przewodzie pokarmowym i rozmnożą. Dzięki temu skuteczniej obronią organizm przed działaniem złych bakterii i wpłyną korzystnie na prawidłowe działanie układu pokarmowego3.

Tradycyjne preparaty zawierające żywe bakterie MULTILAC®
Brak technologii ochrony kapsułek – część bakterii jest dezaktywowana przez kwas solny w żołądku – mniejsza skuteczność działania preparatu Innowacyjna technologia enkapsulacji MURE® zapewnia przetrwanie żywych bakterii zawartych w preparacie w środowisku niskiego pH kwasu solnego w żołądku, co umożliwia wyższą skuteczność oraz dotarcie bakterii do jelit, faktycznego miejsca ich działania
Tylko żywe szczepy bakterii Synbiotyk = żywe szczepy bakterii + składnik odżywczy (substancja będąca pożywką dla bakterii) – rozwój i szybsze namnażanie bakterii
Mała liczba szczepów bakterii, wybiórcze działanie, potrzeba stosowania kilku dawek dziennie Duża liczba - 9 szczepów żywych bakterii, uwzględniająca zmienny skład mikroflory jelitowej każdego człowieka
Zawiera substancje alergiczne (np: białka mleka krowiego) Nie zawiera mleka, laktozy i kazeiny BEZPIECZNY DLA PACJENTÓW Z ALERGIĄ
Większość preparatów wymaga przechowywania w lodówce Jest odporny na działanie wilgoci i tlenu z powietrza - NIE WYMAGA PRZECHOWYWANIA W LODÓWCE

Stosowanie synbiotyku przynosi szczególne korzyści, ponieważ prócz żywych szczepów bakterii obecny jest w nich także składnik odżywczy (w przypadku MULTLAC® jest to oligofruktoza), który stanowi cenne źródło energii potrzebnej do rozwoju bakterii. Zapewnia on odpowiednie warunki do namażania się i wysokiej aktywności dobrych bakterii. Synbiotyki (w tym MULTILAC®) sprzyjają utrzymaniu prawidłowego działania układu pokarmowego. Synbiotyki skuteczniej niż same bakterie bronią organizm przed działaniem złych bakterii, działają wspomagająco w trakcie i po antybiotykoterapii oraz w okresie zwiększonej skłonności do infekcji3.

  • 1) Szajewska H.: Rola probiotyków w zapobieganiu i leczeniu chorób przewodu pokarmowego. Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka 2005, 7, 53-60.
  • 2) Radwan P.: Rola mikroflory jelitowej w zdrowiu u chorobie. Gastroeneterologia Praktyczna, 2/2013, 1-11.
  • 3) Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje. Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549.


Facebook