Dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Przyczynia się do lepszej kondycji całego organizmu, a także wspiera mikrobiom, czyli pożyteczne bakterie zasiedlające przewód pokarmowy.
To bardzo ważne, ponieważ mikrobiom o dobrym składzie i w dobrej kondycji przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, w tym dobrej odporności. Podpowiadamy, jakie produkty wybierać, by wesprzeć pożyteczne bakterie jelitowe.
Jaką funkcję pełni mikrobiom w ludzkim organizmie?
Mikrobiom, czyli bakterie jelitowe, to mikroorganizmy pełniące w naszym organizmie szereg ważnych funkcji. Wspierają pracę przewodu pokarmowego, oczyszczają jelita z resztek pokarmowych oraz mają korzystny wpływ na odporność i na pracę układu nerwowego.
Nie wszystkie drobnoustroje wchodzące w skład mikrobiomu człowieka są dla nas korzystne, dlatego warto zadbać o przewagę pożytecznych bakterii w mikroflorze jelitowej oraz o ich dobrą kondycję. Można to zrobić za sprawą diety, wybierając następujące produkty bogate w naturalne probiotyki i naturalne prebiotyki.
Jakie produkty żywnościowe wspierają mikrobiom?
1. Kiszone warzywa i owoce
W procesie kiszenia biorą udział bakterie fermentacji mlecznej, które należą do pożytecznych drobnoustrojów w mikroflorze naszych jelit. Jedząc kiszoną kapustę, buraki czy kiszone ogórki dostarczamy sobie porcję dobroczynnych bakterii, które zasilą nasz mikrobiom. Warto wiedzieć, że kiszonki można przyrządzać z praktycznie każdego rodzaju warzyw i owoców.
2. Świeże warzywa i owoce
Świeże warzywa i owoce to doskonałe źródło witamin, minerałów i fruktooligosacharydów, które w przewodzie pokarmowym stanowią źródło pożywienia dla pożytecznych mikroorganizmów. Codziennie powinniśmy jadać kilka porcji warzyw i owoców, najlepiej do każdego posiłku.
3. Produkty mleczne poddane fermentacji
Kefir, maślanka, zsiadłe mleko i jogurt zawierają żywe kultury bakterii fermentacji mlecznej. Produkty te, najlepiej naturalne, nie smakowe, powinny znaleźć się w codziennym menu.
4. Kasze
Kasze to doskonałe źródło węglowodanów złożonych, witamin i soli mineralnych. Węglowodany złożone w przewodzie pokarmowym są źródłem energii dla pożytecznych bakterii.
5. Makaron pełnoziarnisty
Pełnoziarniste makarony także dostarczają węglowodanów złożonych. Zapewniają uczucie sytości na długi czas i dostarczają energii dla pożytecznych bakterii jelitowych.
6. Brązowy ryż
Brązowy ryż to świetne źródło witamin z grupy B oraz węglowodanów złożonych. Gotuje się dłużej niż ryż biały, ale jest bardziej wartościowy.
7. Pieczywo razowe
Pieczywo z mąki z pełnego przemiału ma więcej witamin i soli mineralnych oraz błonnika i węglowodanów złożonych. Warto zastąpić nim białe bułeczki i chleb.
8. Oleje roślinne
Oleje roślinne to dobre źródło kwasów omega, które mają korzystny wpływ na układ nerwowy, a pośrednio także na mikrobiom.
9. Produkty bez dodatku cukru
Cukier prosty to doskonała pożywka dla szkodliwych bakterii znajdujących się w przewodzie pokarmowym. Jeśli nie chcemy, by miały one przewagę nad pożytecznymi mikroorganizmami, ograniczmy spożycie cukru do minimum.
10. Suplementy diety wspierające mikrobiom
Suplementy diety wspierające mikrobiom warto stosować w sytuacjach stresowych, przy zmianie diety, w sezonie jesienno-zimowym i po antybiotykoterapii. Dobrym wyborem jest synbiotyk w kapsułkach Multilac, który zawiera 9 szczepów żywych bakterii i fruktooligosachary. Dzieciom podawać można Multilac Baby w postaci łatwych do aplikacji kropli.
Bibliografia:
- K. Góralska, E Brezinska-Lasota, Wpływ diety na mikrobiom jelitowy i zdrowie człowieka, Postępy Mikrobiologii. Suplement, 2019(58) 1.
- Marian Binek, MIKROBIOM CZŁOWIEKA! ZDROWIE I CHOROBA, POST. MIKROBIOL., 2012, 51, 1, 27–36.
- Magdalena Malinowska, Beata Tokarz-Deptuła, Wiesław Deptuła, MIKROBIOM CZŁOWIEKA, POST. MIKROBIOL., 2017, 56, 1, 33–42.