Szefowie kuchni najlepszych restauracji na świecie już dawno zdali sobie sprawę z tego, że ludzie w dużym stopniu jedzą… oczami. Dlatego właśnie, podając swoje dania, wyczarowują na talerzach małe dzieła sztuki: awangardowe obrazy z kolorowych musów czy misternie ułożone z konkretnych produktów pejzaże lub portrety…
Jesteś mamą małego niejadka? Powinnaś zacząć brać z nich przykład! Im ciekawiej będzie na talerzu malucha, tym większa szansa, że ze smakiem zje on przygotowany przez Ciebie posiłek.
1. Kanapkowe zoo
Kanapki? Nuda… Wystarczy jednak chwilę zastanowić się nad ich formą, by zupełnie zmieniły swoje oblicze. Biedronka z pomidora i oliwek, sowa z kawałków wędliny i ogórka, świnka z rzodkiewek – puść wodze fantazji i stwórz prawdziwy kanapkowy zwierzyniec.
2. Owsianka z uśmiechem
Uśmiech potrafi zdziałać cuda – także wtedy, kiedy trzeba przekonać małego niejadka, żeby jednak zjadł swoje śniadanie. Miej to na uwadze, przygotowując owsiankę czy jaglankę: z bakalii i kawałków owoców (banany, jagody, truskawki itd.) ułóż na wierzchu uśmiechnięte buzie kotków czy misiów.
3. Tostowa rybka
Chrupiące kanapki na ciepło to za mało, żeby zachęcić malucha do jedzenia? Zabierz swoje dziecko w podróż w głąb oceanu, przemieniając jego tosty w rybki: posmaruj je kremowym serkiem, dodaj łuski z połówek plasterków rzodkiewki czy marchewki, a także oko z oliwki i ogórkowe płetwy.
4. Baranek z twarożku
Biała, puchata konsystencja pysznego twarożku aż się prosi, by zamienić go na talerzu w rozbrykanego baranka! Wystarczy dodać nóżki i pyszczek, np. z ogórka lub papryki, a całość ułożyć na zielonym pastwisku z liścia sałaty.
5. Jajeczny zajączek
Jajka na twardo mogą Ci z kolei posłużyć do stworzenia wesołego zajączka. Ugotuj dwa jajka: jedno z nich przekrój na pół wzdłuż i z połówki zrób tułów, drugie przekrój wszerz i wykorzystaj połówkę na główkę. Z pozostałych części jajek zrób uszy, łapki i ogonek. Dodaj małe kawałki marchewek i szczypiorku jako pokarm dla naszego bohatera. Prawda, że proste?
6. Motyl z naleśników
Jeśli Twoje dziecko kręci nosem na zwykłe naleśniki z serem czy dżemem, przygotuj dla niego kolorowego, naleśnikowego motyla. Jednego naleśnika zwiń w gruby rulon i zrób z niego tułów. Z dwóch kolejnych uformuj motyle skrzydła i przyozdób je kolorowymi sezonowymi owocami: mogą to być truskawki, borówki, kiwi, banany…
7. Myszki z serka topionego
Zamiast rozsmarowywać je na kanapce, z serków topionych o trójkątnym kształcie zrób urocze myszki. Wystarczy dorobić im okrągłe uszy – np. z plasterków parówek czy rzodkiewek – małe oczka i nosek z kawałków czarnych oliwek oraz ogonek ze szczypiorku. Zachwyt malucha – gwarantowany!