8 kroków do zdrowego mikrobiomu

Popraw swoje zdrowie w 8 prostych krokach. Jedz odpowiednią żywność i przyjmuj probiotyki, aby wzmocnić mikrobiom i szybko poczuć się lepiej.

8 kroków do zdrowego mikrobiomu

Spis treści:

Mikrobiom, czyli bakterie zamieszkujące nasze jelita, to bardzo ważny czynnik wpływający na nasze samopoczucie, odporność i nastrój. Jest kilka sprawdzonych sposobów, w jakie możemy wspierać florę bakteryjną jelit. Poznaj 8 kroków do zdrowego mikrobiomu!

Dlaczego warto zadbać o mikrobiom?

Mikrobiom to ogół drobnoustrojów, które zasiedlają ludzki przewód pokarmowy, a w szczególności jelita. Część z nich to tak zwane pożyteczne bakterie jelitowe, które wspierają pracę przewodu pokarmowego oraz mają korzystny wpływ na odporność, funkcjonowanie układu nerwowego oraz wytwarzają niektóre witaminy i inne składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Mikrobiom to nasz naturalny sprzymierzeniec, co warto mieć na uwadze. Skład mikrobiomu zmienia się wraz z wiekiem i w zależności od różnych innych czynników, przede wszystkim diety, ale także przyjmowanych leków. W sytuacjach, kiedy mikrobiom jest osłabiony lub jego skład zmienia się na naszą niekorzyść, trzeba odpowiednio szybko podjąć kroki zaradcze.

Jak wspierać mikrobiom?

Oto 8 sposobów na wsparcie mikrobiomu jelitowego.

1. Zadbaj o codzienną porcję warzyw i owoców

Warzywa i owoce zawierają cenne składniki odżywcze, takie jak witaminy, sole mineralne, antyoksydanty oraz błonnik pokarmowy. Są świetnym źródłem składników korzystnie oddziałujących na organizm oraz na mikrobiom jelitowy, który czerpie z nich energię i pożywienie. 

2. Jedz kiszonki warzywne i owocowe

Kiszone warzywa i owoce zawierają bakterie kwasu mlekowego, które zasilają mikroflorę jelitową i wzmacniają jej skład o pożyteczne drobnoustroje. W codziennej diecie nie powinno zabraknąć kiszonej kapusty, ogórków czy buraków, ale przetwory w postaci kiszonek można samodzielnie zrobić z praktycznie każdego rodzaju warzyw i owoców.

3. Włącz do diety produkty mleczne poddane fermentacji

Kefir, maślanka, zsiadłe mleko i naturalny jogurt to wyśmienite źródła pożytecznych bakterii fermentacji mlecznej, tak zwane naturalne probiotyki. Produkty te zawierają także inne cenne składniki, dlatego warto jadać je codziennie. Wybierajmy te naturalne, nie smakowe, ponieważ jogurty czy maślanki owocowe zawierają dodatek cukru.

4. Jedz kasze i makarony pełnoziarniste

Kasze i pełnoziarniste makarony oraz brązowy ryż dostarczają węglowodanów złożonych, które nie tylko zapewniają długotrwałe uczucie sytości, ale stanowią także źródło energii dla pożytecznych bakterii jelitowych.

5. Zamień białe pieczywo na razowe

Podobnie jest w przypadku pieczywa razowego, czyli z mąki z pełnego przemiału. Ma ono więcej witamin i innych cennych składników odżywczych, w tym błonnik.

6. Wysypiaj się

Dorosła osoba powinna spać około 8 godzin dziennie, a dzieci nawet kilkanaście godzin na dobę. Sen jest potrzebny do regeneracji organizmu, przyczynia się też do lepszej kondycji mikroflory jelitowej.

7. Naucz się radzić sobie ze stresem

Przedłużający się stres fatalnie wpływa na nasze nerwy oraz mikrobiom, który ma ścisłe związki z centralnym i obwodowym układem nerwowym. Dla własnego dobra warto nauczyć się metod radzenia sobie ze stresem i stosować je regularnie, by rozładować nagromadzone napięcie nerwowe.

8. Sięgnij po suplementy diety wspierające mikrobiom

Probiotyki w formie suplementów diety nie zastąpią zdrowej diety i odpowiedniego trybu życia, ale można stosować je jako ich dopełnienie. W sytuacjach stresowych, przy zmianie diety czy po antybiotykoterapii można sięgnąć np. po Multilac Kapsułki, który zawiera 9 szczepów żywych bakterii i fruktooligosachary, czyli prebiotyk, który w układzie pokarmowym stanowi źródło energii dla pożytecznych mikroorganizmów.

Multilac wystarczy przyjmować raz dziennie i można przechowywać go w temperaturze pokojowej. Dla dzieci odpowiedni będzie Multilac Baby w postaci łatwych do aplikacji kropli lub Multilac Junior w formie czekoladek probiotycznych.

 

Bibliografia:

  1. Magdalena Malinowska, Beata Tokarz-Deptuła, Wiesław Deptuła, MIKROBIOM CZŁOWIEKA, POST. MIKROBIOL., 2017, 56, 1, 33–42.
  2. K. Góralska, E Brezinska-Lasota, Wpływ diety na mikrobiom jelitowy i zdrowie człowieka, Postępy Mikrobiologii. Suplement, 2019(58) 1.
  3. 3. Iwona Węgielska, Joanna Suliburska, Wpływ leków na mikroflorę jelitową, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2016;7(1):1-7.
Redakcja Multilac

Może Cię zainteresować

Maślan sodu – co to jest, jak działa, jakie ma zastosowanie?
Regeneracja mikrobiomu

Maślan sodu – co to jest, jak działa, jakie ma zastosowanie?

Maślan sodu, znany również jako sól sodowa kwasu masłowego, odgrywa kluczową rolę w zdrowiu jelit i ich funkcjonowaniu. Przyjrzymy się bliżej, czym jest maślan sodu, jak działa oraz kiedy warto go przyjmować.

czytaj
Dieta Low FODMAP dla osób cierpiących na IBS
Regeneracja mikrobiomu

Dieta Low FODMAP dla osób cierpiących na IBS

Zespół jelita drażliwego (IBS) to dolegliwość, która może znacznie obniżyć jakość życia. Osoby cierpiące na IBS często borykają się z wieloma nieprzyjemnymi objawami. Jednym ze sposobów łagodzenia tych symptomów jest odpowiednia dieta, taka jak dieta Low FODMAP.

czytaj