Dieta na odporność

Odporność staje się kluczową kwestią, a wraz z nią zdrowy tryb życia i właściwa dieta – to bowiem najprostsze sposoby na wsparcie odporności. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta na odporność.

dieta na odporność

Spis treści:

Czym jest odporność?

Odporność to system ochrony naszego organizmu przed chorobotwórczymi czynnikami, takimi jak wirusy, bakterie i grzyby. Kiedy drobnoustroje wnikają do wnętrza organizmu, układ immunologiczny podejmuje z nimi natychmiastową walkę, by jak najszybciej je zneutralizować i usunąć z organizmu. Dobra odporność pozwala zatrzymać przeciwnika zanim zdąży on wyrządzić jakiekolwiek szkody.

Bardzo ważna jest wrodzona odporność organizmu – na tę jednak nie mamy wpływu. Na szczęście istnieje coś takiego, jak odporność nabyta, którą możemy wspierać za pomocą zdrowych nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej, redukcji stresu, wysypiania się, hartowania organizmu i szczepień ochronnych.

Dieta na odporność – jak wzmocnić odporność za pomocą jadłospisu?

Dieta na odporność to taka, która jest dobra dla jelit, gdzie znajduje się ok. 70% komórek odpornościowych organizmu. Zamieszkujące florę jelitową dobroczynne bakterie probiotyczne wspomagają układ trawienny i układ immunologiczny.

Dieta na odporność powinna zawierać przede wszystkim produkty, zawierające naturalne probiotyki, czyli bakterie probiotyczne, powstające w wyniku fermentacji. Należą do nich m.in. fermentowane przetwory mleczne, takie jak kefiry, jogurty, maślanki, zsiadłe mleko. Bogate w probiotyki są również kiszonki np. ogórki kiszone, kapusta kiszona, buraki kiszone, a także zakwas chlebowy.

Bakterie probiotyczne żywią się prebiotykami. Bez nich nie mogą się namnażać. Dlatego warto uzupełnić dietę o naturalne prebiotyki, których źródłem są głównie warzywa (cykoria, cebula, czosnek, ziemniaki, topinambury, pomidory, szparagi), owoce np. banany, miód i produkty zbożowe (pszenica).

Warto też wzbogacić swoją dietę o zielone warzywa, bogate w żelazo i chlorofil. Zimą sprawdzą się np. koktajle owocowo-warzywne z jarmużem, brokułem, szpinakiem, z dodatkiem jabłka i gruszki. W diecie na odporność nie może zabraknąć surowych warzyw i owoców, ale także zup, rozgrzewających przypraw (kurkumy, papryki, curry) i zdrowych kwasów omega-3, które znajdują się m.in. w tłustych rybach morskich.

Domowe sposoby na rozgrzanie organizmu zimą

Suplementy diety wspierające odporność

Aby dodatkowo wzmocnić odporność nabytą, warto przyjmować suplementy diety. Uzupełnienie ważnych składników odżywczych – witamin i pierwiastków – jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważną witaminą, którą warto suplementować jest witamina D. Pozyskujemy ją z promieni słonecznych poprzez skórę. Podczas, gdy latem nie stanowi to żadnego problemu, jesienią i zimą wytwarzanie witaminy D stanowi niemałe wyzwanie.

Dobrym sposobem na wsparcie flory bakteryjnej jest też suplementacja synbiotyków. Synbiotyk to preparat łączący w sobie bakterie probiotyczne i prebiotyki, czyli substancję odżywczą dla probiotyków. Warto go stosować szczególnie wtedy, gdy mikrobiom uległ osłabieniu np. z powodu antybiotykoterapii. Sprawdź też, jakie są czynniki obniżające odporność u dorosłych.

Redakcja Multilac

Może Cię zainteresować

Odporność – czym jest i jak ją budować?
Jak wzmocnić odporność

Odporność – czym jest i jak ją budować?

Czym jest odporność? Co może ją osłabiać? Jak budować odporność na co dzień, przez cały rok? Dowiedz się, jak wspierać nasz układ immunologiczny, aby zawsze cieszyć się dobrym zdrowiem.

czytaj
Czynniki obniżające odporność u dorosłych
Jak wzmocnić odporność

Czynniki obniżające odporność u dorosłych

Ważne jest nie tylko budowanie odporności, ale też unikanie tego, co może ją osłabiać. Dowiedz się, jakie są czynniki obniżające odporność u dorosłych.

czytaj