1. Zamiast zielonej herbaty – imbirowa
W mroźny dzień sięgasz po kubek parującej, zielonej herbaty, żeby się rozgrzać? Błąd. Zielona herbata wcale nie rozgrzewa, ale wręcz przeciwnie, chłodzi organizm. Aby podnieść temperaturę ciała, pij herbatę imbirową albo czarną z dodatkiem pieprzu cayenne lub kurkumy. Tak naprawdę wszystkie te przyprawy możesz dodać też do gorącej wody z cytryną i wypijać z samego rana tuż po przebudzeniu. Egzotyczne, ostre przyprawy mają bardzo dobre właściwości rozgrzewające.
2. Sposoby medycyny ludowej
Zgodnie z ludową mądrością wszystkie potrawy możesz podzielić na chłodzące lub rozgrzewające organizm. Zimą należy więc zrezygnować z tych pierwszych i włączyć do diety najwięcej produktów z drugiej grupy. Do potraw ogrzewających organizm należą:
- szczypiorek
- papryka
- cebula
- pietruszka
- mandarynki
- soczewica
- orzechy włoskie
- wołowina
Zalicza się do nich też większość przypraw, w tym kardamon, skórki owoców cytrusowych czy goździki. Tę aromatyczną mieszankę znasz pewnie bardzo dobrze, bo dodaje się ją do grzańca lub zimowej herbaty.
3. Chroń głowę i stopy
Czapka i ciepłe skarpety zimą to nie tylko babciny wymysł. Otóż ciepło ucieka głównie przez głowę i stopy. Dlatego zimą zapomnij o opasce i nausznikach i zawsze zakładaj czapkę. Wybierz taką, która szczelnie zakrywa uszy i czoło, aby uniknąć problemów z zatokami. Unikaj też odkrytych kostek.
4. Pobudzaj krążenie
Wszelkimi dostępnymi metodami – sportem, masażami, sauną. No i oczywiście gorącymi kąpielami. Najlepiej pobudzą krążenie te z dodatkiem olejków eterycznych o właściwościach rozgrzewających. Takie działanie mają między innymi olejki eteryczne:
- cynamonowy
- pomarańczowy
- geraniowy
- goździkowy
5. Jedz zupy rozgrzewające codziennie
Ugotuj rozgrzewającą zupę i w okresie, gdy notorycznie marzniesz, umieść ją w swoim codziennym menu. Idealny będzie na przykład krem z bakłażanów z cynamonem. Możesz zmiksować w nim też marchew, cebulę, ziemniaki, paprykę, czosnek oraz inne rozgrzewające przyprawy, takie jak kurkuma czy pieprz.
Inną świetną zupą do walki z mrozami jest krem z pomidorów, z dodatkiem cukinii lub bakłażana, wzmocniona ostrymi przyprawami, takimi jak kurkuma czy ostra papryka chili.
Warto też wzbogacić dietę o naturalne probiotyki, takie jak kiszonki, i prebiotyki, np. topinambur.