Niekorzystny wpływ na nasz mikrobiom ma wiele czynników, takich jak nieodpowiednia dieta stres czy przyjmowane okresowo bądź dłutrwale leki. Zmienia się wówczas skład mikroflory i staje się ona osłabiona, co może przekładać się na pracę układu pokarmowego.
Na szczęście jest kilka sprawdzonych sposobów na odbudowę i regenerację mikrobiomu. Zapraszamy po porcję wiedzy na temat flory bakteryjnej jelit!
Jaką funkcję pełni w ludzkim organizmie mikrobiom?
Mikrobiom, czyli bakterie zasiedlające jelita, to nasz ważny sprzymierzeniec. Istotny jest przede wszystkim skład mikrobiomu, czyli to, czy przewagę liczebną mają w nim pożyteczne bakterie.
Wspierają one pracę układu pokarmowego, biorą udział w procesach wchłaniania składników odżywczych, a nawet wytwarzania w przewodzie pokarmowym niektórych witamin! Pomagają oczyszczać jelita i mają wpływ na nasz nastrój.
Warto wiedzieć, że kluczowe w tym zakresie są pierwsze trzy lata po przyjściu dziecka na świat – to wtedy rozpoczyna się kształtowanie mikrobiomu. W przypadku dzieci urodzonych przez cesarskie cięcie lub karmionych butelką warto porozmawiać z pediatrą o możliwej suplementacji produktami z dobroczynnymi szczepami bakterii.
Co ma niekorzystny wpływ na mikrobiom?
Skład mikrobiomu i jego kondycja nie są jednak ustalone raz na zawsze. Na florę bakteryjną jelit wpływ mają czynniki takie jak nadmierny stres, nieodpowiednia dieta, zmiana nawyków żywieniowych oraz zbyt mała ilość snu oraz przyjmowanie niektórych leków, na przykład antybiotyków, czy w dłuższym okresie leków przeciwbólowych.
Antybiotykoterapia osłabia mikrobiom i przyczynia się do zmniejszenia ilości pożytecznych bakterii w jelitach, więc choć czasem jest konieczna, może poważnie zachwiać równowagą mikrobioty. W konsekwencji przyjmowany przez nas antybiotyk i zmiana mikrobiomu może wpływać na kondycję układu pokarmowego.
Jak odbudować i wspierać mikrobiom?
Jest kilka sprawdzonych sposobów na regenerację mikrobiomu osłabionego w wyniku stresu, podróży, zmiany diety czy stosowania niektórych leków. Przyda się zmiana diety i uwzględnienie w niej produktów takich jak naturalne probiotyki: kiszone warzywa (ogórki, kapusta, buraki) oraz owoce, a także produktów mlecznych poddanych fermentacji, takich jak kefir, maślanka czy jogurt.
Gdy mikrobiom jest osłabiony, na przykład po antybiotykoterapii czy w sezonie jesienno-zimowym, warto też sięgnąć po probiotyki w postaci suplementów diety ze starannie wyselekcjonowanymi żywymi kulturami bakterii oraz naturalnym prebiotykiem np. fruktooligosacharydy (FOS)*, które wspierają pracę jelit. Należy pamiętać, że suplementy diety nie zastąpią zdrowej diety i odpowiedniego trybu życia, ale można stosować je jako ich dopełnienie.
Równowadze flory bakteryjnej jelit sprzyja też zdrowy tryb życia: odpowiednia ilość snu oraz stosowanie sprawdzonych sposobów radzenia sobie ze stresem.
Bibliografia:
- K. Góralska, E Brezinska-Lasota, Wpływ diety na mikrobiom jelitowy i zdrowie człowieka, Postępy Mikrobiologii. Suplement, 2019(58) 1,
- 2. Iwona Węgielska, Joanna Suliburska, Wpływ leków na mikroflorę jelitową, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2016;7(1):1-7.
- Magdalena Malinowska, Beata Tokarz-Deptuła, Wiesław Deptuła, MIKROBIOM CZŁOWIEKA, POST. MIKROBIOL., 2017, 56, 1, 33–42.
- Marian Binek, MIKROBIOM CZŁOWIEKA! ZDROWIE I CHOROBA, POST. MIKROBIOL., 2012, 51, 1, 27–36.