Probiotyki w formie czekoladek mogą jeszcze lepiej wzmacniać mikrobiom dziecka. To zasługa znajdującego się w nim kakao, które wspiera zdrowie jelit.
Kakao – jakie niesie korzyści dla organizmu?
Kakao – to naturalne i nieprzetworzone – jest niezwykle zdrowym składnikiem, który może korzystnie wpłynąć na Twój organizm oraz organizm Twojego dziecka. Głównie dlatego, że kakao w czystej formie zawiera polifenole. Wiele polifenoli działa przeciwzapalnie na cały organizm i reguluje jego pracę.
Kakao ma dużo witamin, między innymi A, B, E, minerałów, takich jak magnez, wapń, potas oraz jest bogatym źródłem błonnika. Kakao ma również bardzo dobry wpływ na zdrowie mikrobiomu jelit. Dlatego warto, aby było ono stałym składnikiem diety Twojego dziecka.
Probiotyk z kakao – jak działa?
Kakao bardzo dobrze wspiera zdrowie jelit, a dokładniej znajdujący się w nim mikrobiom. Po pierwsze dlatego, że znajdujący się w kakao błonnik oraz polifenole sprzyjają namnażaniu się dobrych bakterii w jelitach.[1]
Dodatkowo czekolada jest bardzo dobrym nośnikiem dla szczepów bakterii probiotycznych i sprawia, że mają one lepszą przeżywalność w układzie pokarmowym.[2] Dzięki temu w aktywnej formie trafiają do jelit i sprzyjają wspieraniu i odbudowie mikrobiomu. Właśnie dlatego probiotyki w tej formie warto podawać swojemu dziecku.
Czekoladki probiotyczne – dlaczego warto je podawać?
Oprócz tego, że zapewnia lepszą przeżywalność bakterii probiotycznych w układzie pokarmowym, czekolada probiotyczna z kakao ma jeszcze jedną ogromną zaletę – Twoje dziecko chętnie będzie ją przyjmować.
Czekoladki probiotyczne to odpowiedni suplement dla starszych dzieci, po ukończeniu 3. roku życia, które nie potrafią lub nie lubią przyjmować kapsułek. W przypadku probiotyku w formie czekoladek nie tylko nie będziesz mieć problemu z podawaniem ich dziecku, ale samo chętnie będzie po nie sięgać.
Jakie czekoladki probiotyczne najlepiej wybrać? Warto zdecydować się na synbiotyk w formie czekoladek, który oprócz bakterii probiotycznych będzie zawierał też prebiotyki, takie jak na przykład inulina. Wtedy jeszcze lepiej wesprze mikrobiom dziecka. Zdecyduj się też na jak najbardziej naturalne czekoladki, pozbawione dodatku cukru czy o krótkim, prostym składzie.
Czekoladki z probiotykiem podawaj dziecku wspomagająco w okresach infekcyjnych, w trakcie antybiotykoterapii czy po biegunkach, niezależnie od ich przyczyny. W tych sytuacjach mikrobiom dziecka może być osłabiony i potrzebować dodatkowego wsparcia.
Bibliografia:
- https://www.readcube.com/articles/10.1590/fst.11420
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713515000274
- https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/cocoa