Mikrobiota to niezwykle ważna część naszego organizmu. Właściwy skład i funkcjonowanie mikrobioty ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie i kondycję układu pokarmowego.
Czym jest mikrobiota?
Mikrobiota, nazywana też mikrobiomem, mikroflorą jelitową człowieka lub florą bakteryjną jelit, to mikroorganizmy, które zasiedlają ściany przewodu pokarmowego, głównie jelit. W organizmie człowieka jest 10 razy więcej bakterii niż komórek ciała!
Część z tych drobnoustrojów jest pożyteczna dla ludzkiego organizmu, część neutralna dla zdrowia, a część w określonych warunkach może naszemu zdrowiu szkodzić.
Mikrobiota o właściwym składzie to taka, w której przewagę stanowią pożyteczne bakterie jelitowe. Co ważne, mikrobiota zmienia się w ciągu życia człowieka. Kluczowe dla jej składu są pierwsze trzy lata po narodzinach.
Jaką funkcję pełni mikrobiom?
Mikrobiom jest bardzo ważnym składnikiem naszego organizmu. Wspiera pracę jelit: procesy trawienia, wchłaniania składników odżywczych i usuwania resztek pokarmowych.
Warto wiedzieć, że jelita dziecka są w życiu płodowym całkowicie sterylne. Podczas porodu naturalnego maluch dostaje porcję bakterii jelitowych od mamy, natomiast noworodki, które przyszły na świat za sprawą cesarskiego cięcia, są pozbawione tego „prezentu”. Dlatego w przypadku dzieci urodzonych poprzez cesarskie cięcie warto porozmawiać z pediatrą o sposobach modulacji mikrobiomu dziecka.
Co ma wpływ na skład mikrobioty?
Skład mikroflory jelitowej zmienia się w ciągu życia w zależności od wielu czynników. Wpływ na nią mają przede wszystkim dieta, ale także ilość snu, stres i stan zdrowia oraz przyjmowane leki. Niekorzystnie na mikrobiotę działają antybiotyki, nadmierny stres, dieta niezgodna z zasadami piramidy żywieniowej opracowanej przez specjalistów oraz problemy ze snem.
W przypadku noworodków ogromny wpływ na kształtowanie się mikrobiomu i jego skład ma sposób karmienia. Maluchy karmione piersią mają ułatwione zadanie, ponieważ otrzymują od mamy porcję mikrobiomu z każdym posiłkiem.
Jak zadbać o mikrobiom?
Dieta korzystna dla mikrobioty to codzienna porcja warzyw i owoców, a także produkty poddane fermentacji takie jak maślanka, kefir, jogurt, zsiadłe mleko oraz kiszonki warzywne i owocowe. Zaleca się ograniczyć, a najlepiej całkowicie wyeliminować żywność przetworzoną oraz słodycze i słodkie napoje.
Na skład mikrobiomu świetnie natomiast działa włączenie do menu kasz i produktów pełnoziarnistych. Można także przyjmować suplementy diety z dobroczynnymi szczepami bakterii. Dla dzieci odpowiedni będzie preparat w postaci łatwych do aplikacji kropli. Należy pamiętać, że suplementy diety nie zastąpią zdrowej diety i odpowiedniego trybu życia, ale można stosować je jako ich dopełnienie.
Bibliografia:
- Magdalena Malinowska, Beata Tokarz-Deptuła, Wiesław Deptuła, MIKROBIOM CZŁOWIEKA, POST. MIKROBIOL., 2017, 56, 1, 33–42.
- Marian Binek, MIKROBIOM CZŁOWIEKA! ZDROWIE I CHOROBA, POST. MIKROBIOL., 2012, 51, 1, 27–36.
- K. Góralska, E Brezinska-Lasota, Wpływ diety na mikrobiom jelitowy i zdrowie człowieka, Postępy Mikrobiologii. Suplement, 2019(58) 1.