Naturalne probiotyki w diecie – gdzie ich szukać?

Probiotyki mają niezwykle korzystny wpływ na mikroflorę jelitową, a to właśnie tam znajduje się odporność naszego organizmu. Dobra wiadomość jest taka, że można je znaleźć w żywności!

Naturalne probiotyki w diecie

Spis treści:

Można je nabyć w wygodnej formie preparatów, dostępnych m.in. w aptekach, ale probiotyki występują również w licznych produktach spożywczych. Sprawdź, co jeść, aby dostarczyć organizmowi naturalne probiotyki?

Co to jest probiotyk? Czym charakteryzują się naturalne probiotyki?

Zacznijmy od wyjaśnienia najważniejszej kwestii, czyli od tego, czym w ogóle jest probiotyk. Wedle najnowszej definicji, która została ustanowiona przez WHO i FAO w 2002 roku, probiotyki są żywymi organizmami, które – jeżeli przyjmowane w odpowiednich ilościach – mają dobroczynny wpływ na zdrowie i wykazują właściwości lecznicze1.

Mianem probiotyków określa się bakterie probiotyczne, które produkują kwas mlekowy, a należą do nich m.in. bakterie probiotyczne Lactobacillus oraz Bifidobacterium1.

Zarówno probiotyki naturalne, jak i te pod postacią suplementów diety pozytywnie wpływają na stan mikroflory jelitowej i w przypadku jej zaburzeń przywracają równowagę. Produkty probiotyczne zalecane są szczególnie w czasie antybiotykoterapii. Przyjmowane w czasie zażywania antybiotyku, zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń jelitowych po chorobie, takich jak biegunka po antybiotyku1.

Naturalne probiotyki – gdzie ich szukać?

Naturalnym źródłem bakterii probiotycznych są fermentowane produkty mleczne, takie jak np: jogurty probiotyczne, kefir, maślanka, kwaśne mleko czy mleko acidofilne1. Ponadto doskonałe warunki do rozwoju dobroczynnych bakterii zapewniają kiszonki, takie jak kiszona kapusta i ogórki, czy kiszone buraki2.

Dzieje się tak, ponieważ w wyniku kiszenia cukry proste rozkładają się do kwasu mlekowego2. Wszystkie wyżej wymienione naturalne źródła bakterii probiotycznych warto jadać regularnie, aby dostarczyć organizmowi odpowiednio dużą dawkę cennych, naturalnych probiotyków.

Naturalne probiotyki warto też wspierać prebiotykami, czyli substancjami odżywczymi, które korzystnie wpływają na namnażanie się dobrych bakterii w jelitach. Naturalne prebiotyki można znaleźć w: czosnku, karczochach, szparagach, cykorii1.

Naturalny probiotyk wspiera mikroflorę bakteryjną jelit. Jednak warto też sięgać po probiotyki lub synbiotyki w formie kapsułek, takie jak np. Multilac, Synbiotyk jest połączeniem probiotyku i prebiotyku.


Bibliografia:

  1. Dr. n. med. Wnęk D. Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki. https://dieta.mp.pl/zasady/142829,probiotyki-prebiotyki-i-synbiotyki.
    Data dostępu: 15.12.2017
  2. Dr. n. med. Wnęk D. 7 produktów żywnościowych wspomagających odporność. https://dieta.mp.pl/zasady/138515,7-produktow-zywnosciowych-wspomagajacych-odpornosc.
    Data dostępu: 15.12.2017
Redakcja Multilac

Może Cię zainteresować

Jakie są różnice między postbiotykiem, synbiotykiem, probiotykiem a prebiotykiem?
Probiotyki i synbiotyki

Jakie są różnice między postbiotykiem, synbiotykiem, probiotykiem a prebiotykiem?

Postbiotyk, synbiotyk, probiotyk i prebiotyk – wszystkie cztery wspierają mikrobiom jelitowy, jednak każdy w trochę inny sposób. Dowiedz się, czym się od siebie różnią i który z nich będzie lepiej dopasowany do Twoich potrzeb.

czytaj
Postbiotyk – co to jest, jak działa, kiedy i jak stosować, dla kogo?
Probiotyki i synbiotyki

Postbiotyk – co to jest, jak działa, kiedy i jak stosować, dla kogo?

Postbiotyki, choć mniej znane niż probiotyki czy prebiotyki, odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia jelit i całego organizmu. Dowiedz się, czym jest postbiotyk i jak dokładnie działa.

czytaj